SMOG gebarentaal

SMOG betekent Spreken Met Ondersteuning van Gebaren. Het is géén gebarentaal op zich, maar het biedt ondersteuning bij de communicatie aan de hand van gebaren. Hiermee kunnen kinderen en volwassenen die beperkt zijn in hun communicatie hun noden en wensen duidelijk maken. SMOG is een combinatie van spraak, gebaren, lichaamstaal en gezichtsexpressie.

De basisgebaren

SMOG maakt gebruik van 500 basisgebaren. Deze ondersteunen veel gebruikte woorden en zijn eenvoudig uit te voeren. De zinnen worden kort gehouden en enkel die woorden die ondersteuning nodig hebben worden met gebaren duidelijk gemaakt. Op die manier wordt het spreektempo zo weinig mogelijk afgeremd.

Voordelen

Dankzij SMOG wordt het taalgebruik verder uitgebreid en kan de persoon zich beter uitdrukken, meer begrijpen en dus ook zelfstandiger functioneren. Het heeft ook een positieve invloed op de emotionele ontwikkeling.

Voor wie?

  • Kinderen, jongeren en volwassenen die kunnen horen, maar een beperking hebben in het gebruiken of verstaan van taal
  • Personen met autisme of mensen met een specifieke problematiek in taal of spreken

Cursussen

Resonans biedt regelmatig cursussen aan. Heb je interesse, raadpleeg onze workshops of contacteer ons: 02 420 22 44 of info@resonansvzw.be

 

24588